Forumul Eurosfat

EUROSFAT este forumul anual de dezbateri pe teme de politici europene care are loc în România din 2013. Obiectivul evenimentului este de reuni politicieni, diplomați, activiști, reprezentanți ai mediului de afaceri, cercetători, experți și cetățeni, în scopul de a dezbate cu privire la aspectele cheie de pe agenda europeană, astfel facilitând poziţionarea actorilor români în cadrul UE.

Primele trei ediții ale EUROSFAT au avut loc la Palatul Parlamentului din București si au reunit înalți oficiali europeni (printre alţii, Guy Verhofstadt, Dacian Cioloș, Corina Creţu), precum și peste 700 de participanți la fiecare ediție. Forumul din 2014  a fost dedicat alegerilor europene şi a inclus dezbateri între principalii candidați pentru Parlamentul European din România.

EDIŢIILE PRECEDENTE

În data de 8 iunie 2018 a avut loc la Hotelul JW Marriott din București cea de-a 6-a ediție a celui mai mare forum anual de dezbateri europene din România, Forumul Eurosfat 2018, organizat de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, sub patronajul Parlamentului European, al Comisiei Europene, al Președenției Bulgare și al Președinției Austriece a Consiliul Uniunii Europene.

 

Mai multe informații

În data de 28 aprilie 2017 a avut loc la Hotelul JW Marriott din București cea de-a 5-a ediție a celui mai mare forum anual de dezbateri europene din România, Forumul Eurosfat 2017, organizat de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană.

Uniunea Europeană a sărbătorit în 2017 a 60-a aniversare, iar România 10 ani de la aderare în acest ambițios proiect politic. Amândouă au acum de înfruntat întrebări despre viitor. După mai mulți ani de ”poli-criză”, UE trebuie să poate răspundă unor întrebări complicate, iar startul acestei dezbateri a fost dat în luna martie când Comisia Europeană a publicat o Carte Albă privind Viitorul Europei. De aceea, cea de-a cincea ediție a Forumului Eurosfat și-a propus o structură tematică diferită, menită să încurajeze dezbateri pe scena românească și europeană despre evoluția României la 10 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană. Eurosfat 2017 s-a desfășurat într-o perioadă în care România trebuie să își definească prioritățile pentru Președinția Consiliului UE din 2019. Atelierele ediției Eurosfat 2017 au fost dedicate în totalitate pregătirilor pentru Președinția română a Consiliului UE.

 

Mai multe informații

În data de 6 Mai 2016 a avut loc la Hotelul JW Marriott din București cea de-a 4-a ediție a celui mai mare forum anual de dezbateri europene din România, Forumul Eurosfat 2016, organizat de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană.

Evenimentul a reunit deopotriva politicieni, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ai mediului de afaceri, cat si cercetători din mediul academic, experți și cetățeni, pentru a dezbate subiecte cheie de pe agenda de politici europene şi a modela poziţiile României pe aceste subiecte. La Eurosfat 2016 s-a dezbătut pe opt cu teme diferite, precum Uniunea Energetică, politicile UE privind criza refugiaților și migranților, guvernarea deschisă și Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții („TTIP”), cât și proiecte culturale de actualiatate precum proiecţia documentarului „To Kyma” despre criza europeană a refugiaţilor și piesa de teatru/atelier „In search of Europe”, o temă de interes european.

Scopul forumului este de a contribui direct prin temele dezbătute la crearea unei agende europene integrate prin punerea în valoare a unor subiecte de interes national.

Aflat sub înaltul patronaj al Președinției Olandeze a Consiliului, a Parlamentului European și a Reprezentanței Comisiei Europene in România, evenimentul a atras un public numeros și entuziast de 700 de participanți si s-a bucurat de sprijinul oferit de un numar mare de ambasade din România si organizații ale societății civile precum Fundația pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Konrad Adenauer Stiftung, Friedrich Ebert Stiftung și Institutul Aspen.

 

Mai multe informații

A treia ediţie a forumului EUROSFAT a avut loc în data de vineri, 29 mai 2015 la Palatul Parlamentului în Bucureşti. Evenimentul a inclus o plenară de deschidere şi două serii paralele de dezbateri urmate de vernisajul unei expoziții.

Tema centrală a EUROSFAT 2015 a fost axată pe relațiile externe ale UE şi rolul României în cadrul noului context geopolitic regional şi global. Prin urmare, o parte din dezbaterile şi conferinţele din cadrul forumului s-au concentrat pe teme precum strategia de securitate a UE, politica de vecinătate, perspectivele de extindere sau relaţiile cu Rusia. În plus, au avut loc dezbateri asupra altor teme strategice pentru România şi Uniunea Europeană precum politica de securitate energetică, situația democrației şi a statului de drept în România, dar şi politicile de integrare pentru romi. Forumul,  desfăşurat sub înaltul patronaj al Parlamentului European, Camerei Deputaţilor și Senatului României, a fost organizat de Europuls în parteneriat cu Centrul Român de Politici Europene şi alte organizaţii ale societăţii civile şi instituţii publice din România şi din UE iar printre invitaţi s-au numărat oficiali europeni, membri ai Parlamentului European şi ai Parlamentului României, experţi din România şi alte state membre, reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului de afaceri precum şi cetăţeni interesaţi.

Mai multe informaţii

În 7 aprilie 2014, la Palatul Parlamentului din București s-au reunit peste 600 de persoane pentru a dezbate cu privire la starea Uniunii Europene și a locului României în Europa. Aflat la a doua ediție, Eurosfat 2014 și-a consolidat poziția de cel mai important forum de dezbateri europene organizat în România. Eurosfat 2014 a avut ca temă principală „Europa încotro?”, o interogare la care au încercat să răspundă 14 candidați la alegerile europarlamentare, lideri ai principalelor familiilor politice europene, miniștri, politicieni români şi europeni, funcționari, reprezentanți ai ONG-urilor, think-tank-urilor și cetățeni.

Astfel, în sălile Palatului Parlamentului s-au dezbătut subiecte precum statul de drept în România, aderarea la spațiul Schengen, ieșirea României din periferia economică a UE, regionalizarea și fondurile structurale, consecințele reformei PAC, mobilitatea muncitorilor în Uniunea Europeană. În cele doua sesiuni plenare s-au discutat perspectivele instituționale după alegerile europarlamentare, dar și viziunile marilor familii politice pentru viitorul Uniunii Europene.

Mai multe informaţii

Prima ediţie a EUROSFAT  avut loc pe 15 martie 2013 la Palatul Parlamentului, în Bucureşti. Sub umbrela Eurosfat peste 600 de participanţi, printre care s-au numărat politicieni români şi europeni, funcționari, cetățeni, reprezentanți ai ONG-urilor şi think-tank-urilor au discutat în cadrul a zece dezbateri asupra a unor teme de interes pentru România și Uniunea Europeană precum perspectivele producătorilor mici şi mijlocii în contextul Politicii Agricole Comune, al treilea pachet legislativ pentru energie, aderarea României la zona euro, reflectarea actualității europene în presa românească, cetățenia europeană, gestiunea fondurilor structurale, funcționarea sistemului de sănătate românesc în contextul libertății crescânde a pacienților europeni, protecția și securitatea datelor.

Mai multe informaţii