Europuls – Centrul de Expertiză Europeană

Raport de activitate Europuls 2018Anul 2018 a reprezenat, pentru voluntarii Europuls, o serie de eforturi individuale și colective, dar și realizări pe măsură. Recompensele celor 20 de voluntari Europuls din București și Bruxelles au apărut cu puțin timp înainte de Crăciun sub forma a două premii obținute pentru “Cel mai bun proiect de voluntariat al anului în domeniul activismului și drepturilor omului” la Gala Națională a Voluntarilor din România, și un premiu de “Profeșioniști Pro Bono” în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor The Good Lobby din Bruxelles.

Ne mândrim că în anul 2018 am organizat forumul Eurosfat unde am reușit să aducem la aceeași masă, pentru prima dată de la Declarația de la Snagov încoace, toți liderii și reprezentanții partidelor și formațiunilor politice din România. Și că ne-am bucurat de prezența a peste 350 de participanți la sesiunea plenară a acestui forum, care a continuat cu încă 9 ateliere tematice și un eveniment cultural.

Platforma de sprijin RO2019 a sprijinit pregătirile pentru Președinția Consiliului UE prin traininguri ale societății civile despre importanța Președinției și organizarea unei mese rotunde în Bruxelles cu europarlamentarii români. Europuls, prin platforma de sprijin RO2019, a luat poziție în situațiile tensionate care au decurs din demisia Ministrului-Delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu și din situația incertă care a urmat după acest anunț. De asemenea, Europuls a inițiat o scrisoare deschisă, semnată de 22 de ONG-uri, pe care a trimis-o noului Ministru Delegat George Ciamba și în care a reiterat importanța continuării colaborării Ministerului cu societatea civilă. De la 1 ianuarie, Europuls va monitoriza și va informa cetățenii români cu privire la activitatea reprezentanților români implicați în Președinția rotativă.

Europuls și-a extins activitatea și în Republica Moldova printr-un proiect de combatere a dezinformării și știrilor false, asigurând un training al jurnaliștilor despre mijloace de combatere a dezinformării în Chișinău și o vizită a celor mai activi jurnaliști la Bruxelles pentru o discuție cu experți pe dezinformare din Bruxelles. În 2019, Europuls va lansa prima aplicație pe Android și iOS care va alerta utilizatorii despre apariția unei știri false și va explica în ce constau informațiile false.

Europuls a organizat în București o sesiune de brainstorming cu experți în domeniul energetic care au dezbătut împreună despre “Cum realizează România tranziția către un sistem energetic sustenabil și digitalizat?”. De asemenea, am realizat o analiză a modului în care România a implementat conceptul de consultări cetățenești lansată la nivel european. Acest studiu de caz a fost inclus în raportul realizat de European Policy Centre, publicat la nivel european.

Nu în ultimul rând, experții noștri au redactat 26 de articole, studii și interviuri care au fost parcurse de peste 56000 de cititori.

Puteți citi mai multe despre realizările Europuls în anul 2018 aici.

Continuând să navigați pe site, acceptați termenii și conditțiile.