Parlamentul European dorește să protejeze consumatorii UE care fac cumpărături online

Astăzi, 9 iulie, Parlamentul European a adoptat, cu 619 voturi pentru, 26 împotrivă și 46 de abțineri, propunerea de rezoluție inițiată de europarlamentarul Salvatore De Meo (PPE, Italia) privind provocările generate de comerțul electronic și importurile din țări non‑UE, în special din China, care încalcă atât regulile vamale, cât și standardele europene de calitate ale produselor.
Diana Iovanovici-Șoșoacă, europarlamentar neafiliat, a votat împotriva acestei propuneri.
Diana Iovanovici-Șoșoacă, europarlamentar neafiliat, a votat împotriva acestei propuneri.
De ce sunt necesare măsuri mai clare?
Comerțul electronic (e‑commerce) este în plin avânt – peste 75% dintre consumatorii UE fac cumpărături online, iar în 2024, aproximativ 4,6 miliarde de articole de comerț electronic de tip pachete mici au fost importate în UE sub pragul de scutire de 150 EUR, dintre care 91% proveneau din China. UE a instituit un cadru solid de conformitate, care se aplică și produselor vândute online, dar sunt încă necesare eforturi mai mari pentru a asigura respectarea deplină a acestuia.
Odată cu creșterea importurilor din comerțul electronic, pe platforme precum Temu, Shein sau Aliexpress, vânzătorii au încercat din ce în ce mai mult să evite costurile produse de reglementările pentru calitatea și conformitatea produselor, prin practici precum contrafacerea. Investigațiile independente și autoritățile de supraveghere a pieței raportează rate alarmant de ridicate de neconformitate în rândul acestor importuri, în special în sectoare precum jucăriile, textilele și produsele electronice. Această tendință subminează siguranța consumatorilor și creează o concurență neloială pentru întreprinderile din UE care aderă la reglementări mai stricte și își asumă astfel cheltuieli și resurse semnificative pentru a respecta legea și a pune la dispoziția consumatorilor produse de calitate.
Mai mult, anumite întreprinderi din afara UE nu respectă reglementările europene privind protecția datelor, care au scopul de a garanta un nivel ridicat de confidențialitate pentru consumatori, prin implicarea în practici de stabilire a profilului consumatorilor utilizând date cu caracter personal.
Raportul are astfel o importanță strategică deoarece subliniază necesitatea asigurării unor condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile din UE, se uită la protecția consumatorilor împotriva produselor periculoase și abordează și preocupările legate de deșeurile de ambalaje și emisiile de carbon generate de transportul coletelor. Raportul se uită și la măsuri de a crește concurența din partea platformelor din afara UE, necesitatea unei aplicări armonizate a legislației în toate statele membre și integrarea tehnologiilor avansate, cum ar fi inteligența artificială și tehnologia blockchain, pentru a îmbunătăți monitorizarea conformității.
Ce prevede concret raportul?
Raportul oferă recomandări care să asigure respectarea legislației pentru combaterea produselor neconforme destinate comerțului electronic, uitându-se de la măsuri pe termen scurt, la modalități de a reforma legislația actuală, folosirea instrumentelor digitale, la cum să îmbunătățim informarea consumatorilor și ce rol ar trebui să joace UE în contextul comerțului internațional.
- Eliminarea scutirii vamale de 150 EUR
- Instrumente digitale pentru supravegherea vamală și a pieței
- Reprezentare obligatorie pentru vânzătorii din afara UE
- Impactul logisticii comerțului electronic asupra mediului
- Cooperarea internațională și tensiunile comerciale
- Sprijin pentru IMM-uri și sensibilizarea consumatorilor
Concluzie
Raportul aduce în discuție un punct sensibil, anume potențialul de tensiuni comerciale cu țările din afara UE, în special cu China, și povara administrativă asupra întreprinderilor mici și mijlocii din UE. Există, de asemenea, un risc de reacție negativă a consumatorilor în cazul în care măsuri precum eliminarea scutirii vamale pentru pachetele mici vor duce la potențiale costuri mai mari pentru achizițiile online.
Desigur, legislația privind comerțul electronic este strâns legată și de reforma Codului vamal al UE, de punerea în aplicare a Actului legislativ privind serviciile digitale și negocierile privind acordurile comerciale internaționale care includ dispoziții privind comerțul electronic.
Pe scurt, gestionarea cu succes a practicilor comerciale în mediul online ar implica respectarea mai strictă a standardelor UE, reducerea concurenței neloiale și promovarea practicilor comerciale durabile, atenuând în același timp riscurile de suprasolicitare a întreprinderilor mici și mijlocii și de alienare a consumatorilor.