Europuls – Centrul de Expertiză Europeană

Parlamentul European dorește să protejeze consumatorii UE care fac cumpărături online

Astăzi, 9 iulie, Parlamentul European a adoptat, cu 619 voturi pentru, 26 împotrivă și 46 de abțineri, propunerea de rezoluție inițiată de europarlamentarul Salvatore De Meo (PPE, Italia) privind provocările generate de comerțul electronic și importurile din țări non‑UE, în special din China, care încalcă atât regulile vamale, cât și standardele europene de calitate ale produselor.
Diana Iovanovici-Șoșoacă, europarlamentar neafiliat, a votat împotriva acestei propuneri.

De ce sunt necesare măsuri mai clare?
Comerțul electronic (e‑commerce) este în plin avânt – peste 75% dintre consumatorii UE fac cumpărături online, iar în 2024, aproximativ 4,6 miliarde de articole de comerț electronic de tip pachete mici au fost importate în UE sub pragul de scutire de 150 EUR, dintre care 91% proveneau din China. UE a instituit un cadru solid de conformitate, care se aplică și produselor vândute online, dar sunt încă necesare eforturi mai mari pentru a asigura respectarea deplină a acestuia.
Odată cu creșterea importurilor din comerțul electronic, pe platforme precum Temu, Shein sau Aliexpress, vânzătorii au încercat din ce în ce mai mult să evite costurile produse de reglementările pentru calitatea și conformitatea produselor, prin practici precum contrafacerea. Investigațiile independente și autoritățile de supraveghere a pieței raportează rate alarmant de ridicate de neconformitate în rândul acestor importuri, în special în sectoare precum jucăriile, textilele și produsele electronice. Această tendință subminează siguranța consumatorilor și creează o concurență neloială pentru întreprinderile din UE care aderă la reglementări mai stricte și își asumă astfel cheltuieli și resurse semnificative pentru a respecta legea și a pune la dispoziția consumatorilor produse de calitate.
Mai mult, anumite întreprinderi din afara UE nu respectă reglementările europene privind protecția datelor, care au scopul de a garanta un nivel ridicat de confidențialitate pentru consumatori, prin implicarea în practici de stabilire a profilului consumatorilor utilizând date cu caracter personal.
Raportul are astfel o importanță strategică deoarece subliniază necesitatea asigurării unor condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile din UE, se uită la protecția consumatorilor împotriva produselor periculoase și abordează și preocupările legate de deșeurile de ambalaje și emisiile de carbon generate de transportul coletelor. Raportul se uită și la măsuri de a crește concurența din partea platformelor din afara UE, necesitatea unei aplicări armonizate a legislației în toate statele membre și integrarea tehnologiilor avansate, cum ar fi inteligența artificială și tehnologia blockchain, pentru a îmbunătăți monitorizarea conformității.

Ce prevede concret raportul?
Raportul oferă recomandări care să asigure respectarea legislației pentru combaterea produselor neconforme destinate comerțului electronic, uitându-se de la măsuri pe termen scurt, la modalități de a reforma legislația actuală, folosirea instrumentelor digitale, la cum să îmbunătățim informarea consumatorilor și ce rol ar trebui să joace UE în contextul comerțului internațional.
 
  • Eliminarea scutirii vamale de 150 EUR
Scutirea actuală pentru bunurile cu o valoare mai mică de 150 EUR a fost exploatată pe scară largă, ceea ce a condus la fraudă recurentă și a permis vânzătorilor din afara UE să evite taxele vamale și taxa pe valoarea adăugată, dezavantajând întreprinderile mici și mijlocii cu sediul în UE. Parlamentul European sprijină eliminarea acestei scutiri ca parte a reformei Codului vamal al UE, recunoscând-o ca fiind un pas esențial pentru restabilirea echității pe piață și îmbunătățirea colectării veniturilor. Reforma urmărește, de asemenea, să abordeze povara administrativă a autorităților vamale, care, în prezent, se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește inspectarea volumului tot mai mare de colete mici.

  • Instrumente digitale pentru supravegherea vamală și a pieței
Comisia Europeană a propus integrarea tehnologiilor avansate, cum ar fi inteligența artificială, tehnologia blockchain și Internet of Things, pentru a îmbunătăți supravegherea vamală și a pieței. Se preconizează că aceste instrumente vor îmbunătăți identificarea profilurilor de risc, vor automatiza inspecțiile și vor permite schimbul de date în timp real între autoritățile vamale și agențiile de supraveghere a pieței. Cu toate acestea, costurile de implementare rămân o provocare, în special pentru statele membre mai mici. Comisia a inițiat, de asemenea, proiecte de consolidare a bazelor de date existente, cum ar fi portalul „Safety Gate” pentru produse periculoase, într-un sistem unificat pentru a raționaliza eforturile de asigurare a respectării legislației. Aceste propuneri sunt sprijinite de Parlamentul European, care consideră că trebuie o cooperare mai strânsă între autoritățile vamale și agențiile de supraveghere a pieței din statele membre pentru a se asigura aplicarea consecventă și închiderea punctelor de intrare pentru produsele nesigure.

  • Reprezentare obligatorie pentru vânzătorii din afara UE
În prezent, vânzătorii dinafara UE nu pot fi trași la răspundere dacă există chestiuni de neconformitate. Practic, UE nu se poate asigura că noi, consumatorii europeni, putem primi despăgubiri de la vânzători terți. Datele actuale indică faptul că mulți vânzători din afara UE nu furnizează informații de contact exacte, complicând asigurarea respectării legislației și lăsând consumatorii fără drept de apel. Din acest motiv, este nevoie ca vânzătorii din afara UE să fie trași la răspundere. Astfel, UE ar trebui să impună vânzătorilor dinafara UE obligația de a își mandata reprezentarea în cadrul UE. Acest lucru va crea nu doar mai multă transparență, ci și condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile din UE.

  • Impactul logisticii comerțului electronic asupra mediului
Creșterea rapidă a comerțului electronic a dus la creșterea deșeurilor de ambalaje și la creșterea emisiilor de carbon din transporturi. Multe produse importate, în special cele cu cicluri de viață scurte, contribuie în mod semnificativ la degradarea mediului. UE promovează practici durabile, inclusiv utilizarea materialelor reciclabile și respectarea Regulamentului privind proiectarea ecologică a produselor sustenabile. În plus, Comisia a solicitat o aplicare mai strictă a legislației de mediu pentru a atenua amprenta ecologică a activităților de comerț electronic, pe care Parlamentul European o sprijină. 

  • Cooperarea internațională și tensiunile comerciale
Uniunea Europeană colaborează în mod activ cu partenerii internaționali, inclusiv cu Organizația Mondială a Comerțului și cu G7, pentru a alinia standardele și mecanismele de asigurare a respectării normelor pentru comerțul electronic. Au fost exprimate preocupări specifice cu privire la rolul dominant al Chinei în comerțul electronic mondial și la clasificarea sa ca „țară în curs de dezvoltare”, fapt ce îi acordă avantaje neloiale în ceea ce privește tarifele poștale. Parlamentul European pledează pentru reforme care să abordeze aceste disparități, menținând în același timp un dialog constructiv pentru a evita escaladarea tensiunilor comerciale. 

  • Sprijin pentru IMM-uri și sensibilizarea consumatorilor
Recunoscând impactul disproporționat al modificărilor în materie de reglementare asupra întreprinderilor mici și mijlocii, Comisia lucrează la mecanisme de sprijin pentru a ajuta aceste întreprinderi să se adapteze. Procedurile vamale simplificate și asistența financiară sunt luate în considerare pentru a reduce sarcinile administrative și sunt încurajate de Parlamentul European. Tototdată, este nevoie de educarea consumatorilor, subliniind importanța transparenței în ceea ce privește originea și conformitatea produselor. Inițiative precum introducerea pașapoartelor digitale ale produselor au scopul de a oferi consumatorilor informații fiabile, de a promova încrederea și de a încuraja deciziile responsabile de cumpărare. 

Concluzie
Raportul aduce în discuție un punct sensibil, anume potențialul de tensiuni comerciale cu țările din afara UE, în special cu China, și povara administrativă asupra întreprinderilor mici și mijlocii din UE. Există, de asemenea, un risc de reacție negativă a consumatorilor în cazul în care măsuri precum eliminarea scutirii vamale pentru pachetele mici vor duce la potențiale costuri mai mari pentru achizițiile online.
Desigur, legislația privind comerțul electronic este strâns legată și de reforma Codului vamal al UE, de punerea în aplicare a Actului legislativ privind serviciile digitale și negocierile privind acordurile comerciale internaționale care includ dispoziții privind comerțul electronic.
Pe scurt, gestionarea cu succes a practicilor comerciale în mediul online ar implica respectarea mai strictă a standardelor UE, reducerea concurenței neloiale și promovarea practicilor comerciale durabile, atenuând în același timp riscurile de suprasolicitare a întreprinderilor mici și mijlocii și de alienare a consumatorilor.

Update cookies preferences